5 съвета за перфектни устни през зимата

Hey, Belle! Готова ли си заедно да се справим с напуканите устни?

Макар и с леко закъснение, зимата е вече тук. И докато някои се радват на понижените температури, други са изпълнени със завидно безразличие, а пък трети нетърпеливо отброяват оставащите дни до лятото.

Едно обаче е сигурно - това със сигурност не е любимият сезон на кожата ти.


През зимата кожата лесно и бързо става суха и губи своя блясък и свеж вид, а много от нещата, които си мислим, че ни помагат, всъщност допълнително влошават нейното състояние. И макар влиянието на студените месеци да се проявява навсякъде, често тези, които страдат най-много и най-видно през зимата, са устните ни.

Тъй като им липсват мастни жлези, а кожата, която ги покрива, е изключително тънка, специалната грижа за тях е от изключително значение. Без нея, има прекалено голяма възможност да се сблъскаш с досадните люспи и рани, които са неприятни, болезнени и най-безпардонно възпрепятстват безупречната ти визия.

За щастие, тази специална грижа не се изразява в скъпи и сложни процедури при професионалисти, а в няколко лесни и прости навика, които без проблем можеш да си създадеш и приложиш в ежедневието.

Ако и ти нямаш намерение да се примириш с напуканите устни, следващите пет съвета са точно за теб. И спокойно - както сама ще се убедиш, можеш да постигнеш желаните резултати лесно и в домашни условия. От теб се иска само… да поискаш.

1. Хидратирай, хидратирай и отново хидратирай

В периода на ниските температури навън и изкуственото отопление вътре продуктите за защита и хидратация са безспорно най-верният приятел на устните ти.

Важно е да овлажняваш устните си, когато и където и да си, и то не само през зимата, като ти препоръчваме да заложиш на козметика, която да е обогатена с витамини, както и да има слънцезащитен фактор. Все пак, за вредите от слънцето няма определен сезон, така че по-добре винаги се оглеждай за трите вълшебни буквички - SPF.

- Belle Tip -
За разнообразие, когато си у дома и например, се приготвяш за сън, понякога можеш да замениш обичайния козметичен продукт с мед.

 

А тъй като хидратацията започва първо отвътре, не бива да пренебрегваш и приемането на големи количества вода и богати на витамини храни.

 

2. Погрижи се за устните си преди лягане

След като ти споделихме, че хидратацията е изключително важна през цялата година, следва да поясним и, че тя е необходима и през цялото денонощие, дори и докато спим. Всъщност - особено докато спим.

През нощта устните се изсушават, като дехидратацията е особено значителна, ако спиш с отворена уста. Именно затова, важна част от поддръжката на устните е нанасянето на силно хидратиращ продукт точно преди лягане.

 

3. Почиствай ежедневно. Ексфолирай ежеседмично.

Да, знаем, че да си махаш грима точно преди лягане понякога ти се струва като едно от най-досадните неща на света. Не си сама. Старателното почистване на лицето обаче, е абсолютно задължителна част от ежедневните грижи за кожата, като това, разбира се, важи с пълна сила и за зоната на устните.

Освен да отстраниш всички остатъци от червило, за още по-перфектни устни, ти препоръчваме и редовно да ги ексфолираш. Така ще премахнеш мъртвите клетки, ще ускориш кръвообращението и ще подобриш текстурата им.

А в случай, че не разполагаш със скраб за устни, винаги можеш да си направиш сама в домашни условия с продукти, които е много вероятно вече да имаш на разположение. 

Рецептите за домашен ексфолиант несъмнено са много, а ето и пример за една от тях:

Към половин чаена лъжичка захар добави зехтин до получаване на хомогенна паста. С нежни, кръгови движения нанеси върху устните и изплакни с хладка вода. За финал, в никакъв случай не пропускай да хидратираш устните, като за целта можеш да използваш подходящ козметичен продукт или пък зехтин, кокосово масло, бадемово масло и други.

Както с всяко друго нещо обаче, и с това не бива да прекаляваме. Макар да е полезна, тази процедура се прилага не повече от един или два пъти седмично, за да се избегне обратен ефект. Все пак последното нещо, което бихме искали, е да предизвикаме зачервяване, дразнене или пък възпаление на устните, които така старателно се опитваме да превърнем в неустоими.

 

4. Защити устните със стил

Това, че трябва да полагаш специални грижи за устните си, не означава, че трябва да се откажеш от червилата. Напротив, стига да са качествени, те са един добър начин да защитиш устните от различни вредни влияния и разбира се, да им придадеш още по-страхотен вид.

 

Важното е, преди да нанесеш дадено червило, да не пропускаш предишната стъпка - овлажняване с подходящ балсам. Така не само ще подхраниш устните си и ще ги подготвиш за нанасяне на грим, но и ще ги предпазиш от възможното съдържание на вредни съставки в някои червила.

В най-добрия случай, можеш да заложиш на специално хидратиращо червило, чиято формула предпазва устните от изсушаване и напукване.

 

5. Не влошавай излишно нещата.

Да, сухите устни са неприятни, люспите по тях - още повече, но каквото и да правиш, недей да ги хапеш или чоплиш. Това не само че не помага, но и допълнително усложнява нещата. А ако си мислиш, че облизването е вид хидратиране, добре е да знаеш, че всъщност слюнката изсушава още повече и дори предизвиква раздразнения. 

Това са нашите пет трика за перфектни устни, дори и през зимата. Сега, когато си готова да поддържаш тази привлекателна част от лицето си в безупречно състояние, ти остава само да решиш, с кой неустоим цвят искаш да я подчертаеш.

 

Снимки: Unsplash, BelleBox, Instagram

Назад към блога

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.